Does CreateFields execute the query?

Discussion of open issues, suggestions and bugs regarding SDAC (SQL Server Data Access Components) for Delphi, C++Builder, Lazarus (and FPC)
Post Reply
upscene
Posts: 271
Joined: Thu 19 Oct 2006 08:13

Does CreateFields execute the query?

Post by upscene » Mon 05 Nov 2012 10:03

Hi,

When implicitly calling CreateFields on a TMSQuery, does that execute the query?

I need the field information, in order to create a calculated field. This is all runtime and cannot be done at designtime as the query is created during runtime.

With regards,

Martijn Tonies
Upscene Productions

AlexP
Devart Team
Posts: 5530
Joined: Tue 10 Aug 2010 11:35

Re: Does CreateFields execute the query?

Post by AlexP » Tue 06 Nov 2012 14:45

hello,

Since we need metainformation about fields to create them, the query will be executed to retrieve this information.

upscene
Posts: 271
Joined: Thu 19 Oct 2006 08:13

Re: Does CreateFields execute the query?

Post by upscene » Tue 06 Nov 2012 16:06

Hmm, not exactly what I was hoping to hear.

I'll get back to you about this.

upscene
Posts: 271
Joined: Thu 19 Oct 2006 08:13

Re: Does CreateFields execute the query?

Post by upscene » Tue 06 Nov 2012 19:23

You cannot add a field while the query is open, right?

AlexP
Devart Team
Posts: 5530
Joined: Tue 10 Aug 2010 11:35

Re: Does CreateFields execute the query?

Post by AlexP » Wed 07 Nov 2012 08:39

hello,

Yes, adding fields is possible only on a closed DataSet

Post Reply