Windows Vista response time

Discussion of open issues, suggestions and bugs regarding SDAC (SQL Server Data Access Components) for Delphi, C++Builder, Lazarus (and FPC)
Post Reply
EarlyBird
Posts: 15
Joined: Thu 02 Dec 2010 08:54

Windows Vista response time

Post by EarlyBird » Thu 24 Feb 2011 21:54

Hello,
I have a very strange reproducible problem.
First I describe the system configuration
A PC with Win XP and a SQL 2005 database is installed.
A client PC with Windows Vista
A client PC with Windows XP
All PCs are in a domain network (with an win2008 domain server)
SDAC Version 4.80.0.55
Delphi 2007
Microsoft SQL Server: 09.00.4053
Microsoft OLE DB Provider for SQL Server: 08.00.1132


Now to my problem:
On the WinXP PC my program works fine.
The response times of TMSConnection, TMSQuery and TMSTable components is, as usual, very fast.

But the same program on a Vista PC has, in certain settings, very slow response times.
Every thing is ok if i set Authentication mode to SQL Server.
Authentication = SQLServer
(TMSTable) MST_2.FetchAll := False

MSConn1 open Time: 0,0050759245
MSQ_1 open Time: 0,0797080355 records 300
MST_2 open Time: 0,0046760831 records 100
MST_3 open Time: 0,0069861533 records 0
MST_4 open Time: 0,0053938420 records 8
MST_5 open Time: 0,0056363309 records 0
MST_6 open Time: 0,0173821673 records 3
MST_7 open Time: 0,1172550562 records 7343
-----------------------------------------------------
---SDAC Time total: 0,2862833125 ---------


Authentication = SQLServer
(TMSTable) MST_2.FetchAll := True

MSConn1 open Time: 0,0051203435
MSQ_1 open Time: 0,0706835645 records 300
MST_2 open Time: 0,0205293550 records 2518
MST_3 open Time: 0,0018612701 records 0
MST_4 open Time: 0,0008094604 records 8
MST_5 open Time: 0,0010774414 records 0
MST_6 open Time: 0,0042031878 records 3
MST_7 open Time: 0,1131714366 records 7343
-----------------------------------------------------
---SDAC Time total: 0,2601501029 ---------

But if i set Authentication mode to Windows the connection needs over 3 seconds.
The response times of the tables and queries are OK
Authentication = Windows
(TMSTable) MST_2.FetchAll := True

MSConn1 open Time: 3,0566405786
MSQ_1 open Time: 0,0711551328 records300
MST_2 open Time: 0,0205642058 records2518
MST_3 open Time: 0,0016845018 records0
MST_4 open Time: 0,0008307620 records8
MST_5 open Time: 0,0010441970 records0
MST_6 open Time: 0,0044097783 records3
MST_7 open Time: 0,1121986174 records7343
-----------------------------------------------------
---SDAC Time total: 3,3016606161 ----------

Now i set FetchAll property of the "MST_2" table to False
As you can see, all subsequent queries run much slower.
Authentication = Windows
(TMSTable) MST_2.FetchAll := False

MSConn1 open Time: 3,0548793911
MSQ_1 open Time: 0,0713307837 records300
MST_2 open Time: 0,0045500196 records100
MST_3 open Time: 3,0640945986 records0
MST_4 open Time: 3,0527143115 records8
MST_5 open Time: 3,0539437973 records0
MST_6 open Time: 9,1685981738 records3
MST_7 open Time: 3,1636742938 records7343
-----------------------------------------------------
---SDAC Time total: 24,6932550087 ---------
All settings on both Clientmaschines are the same.
I need the Windows Authentication mode on all Client maschines.
And i need to set FetchAll to False on some Tables and Querys.
What other settings i need on the Vista Maschine?
(I´ve reproduced the same Problem also on Win7 Client PCS)

I hope you can help me
Thanks EarlyBird

AndreyZ

Post by AndreyZ » Fri 25 Feb 2011 13:03

I cannot reproduce the problem. Please try downloading the latest SDAC build (5.00.0.4) and check if this problem persists.

EarlyBird
Posts: 15
Joined: Thu 02 Dec 2010 08:54

Post by EarlyBird » Fri 25 Feb 2011 15:20

I am a registerd user of SDAC Version 4.
I can´t get Version 5, only the Trial edition.
I tried to install the latest Trial Edition.(5.00.0.4)
But i get the Message

You are using SDAC Trial edition!
60 day(s) of 60-days trial period left.
You may register SDAC at http://www.devart.com


What can i do now?

EarlyBird
Posts: 15
Joined: Thu 02 Dec 2010 08:54

Post by EarlyBird » Fri 25 Feb 2011 16:09

I´ve created a test Project.
I can send it to you if you want.
(Source und EXE)

EarlyBird
Posts: 15
Joined: Thu 02 Dec 2010 08:54

Post by EarlyBird » Sun 27 Feb 2011 17:56

I've sent you the test project by e-mail

AndreyZ

Post by AndreyZ » Mon 28 Feb 2011 11:53

I have tested your sample and I still cannot reproduce the problem. Please try replacing TMSTable components with TMSQuery components, and using the BeforeExecute, AfterExecute, BeforeFetch, AfterFetch event handlers to determine the operation causing time loss.

EarlyBird
Posts: 15
Joined: Thu 02 Dec 2010 08:54

Post by EarlyBird » Mon 28 Feb 2011 12:58

can you compile my Demo with Latest Version of SDAC Components an send it Back to me?

I will test your proposal

EarlyBird
Posts: 15
Joined: Thu 02 Dec 2010 08:54

Post by EarlyBird » Mon 28 Feb 2011 13:15

There is no BeforeExecute event in SDAC 4.8 TMSQuery component

AndreyZ

Post by AndreyZ » Tue 01 Mar 2011 13:33

I have tried to reproduce this problem with Windows XP, Vista, and Windows 7. All versions of Windows gave fast results with both authentication modes (server and windows). In this case you can only use event handlers to determine the reason for such time loss. Instead of the BeforeExecute event handler you can use BeforeOpen.

Post Reply