ORA-00600 with XMLQuery using direct connection

Discussion of open issues, suggestions and bugs regarding ODAC (Oracle Data Access Components) for Delphi, C++Builder, Lazarus (and FPC)
Post Reply
dados
Posts: 74
Joined: Thu 18 Aug 2005 14:06

ORA-00600 with XMLQuery using direct connection

Post by dados » Tue 04 Feb 2020 15:14

Hi,

This sql statement causes ora 600 error

Code: Select all

SELECT XMLQUERY (
  'copy $tmp := . modify
    (let $n := count($tmp/root/test)
    for $i in $tmp/root/test[position()=$n]/text()  
     return replace value of node $i with replace($i, ";", "."))
    return $tmp'
  PASSING XMLTYPE ('<root><test>asdasdsada;</test><test>lkjasdhalskdjhlakjsdh;</test><test>tirari;</test></root>')
  RETURNING CONTENT) AS RESULT
FROM DUAL;
delphi 10.2.3
odac 11.0.1
compiled as 32-bit
Works using OCI but failed using direct connection
Fails also using 64-bit direct

MaximG
Devart Team
Posts: 1510
Joined: Mon 06 Jul 2015 11:34

Re: ORA-00600 with XMLQuery using direct connection

Post by MaximG » Wed 05 Feb 2020 16:44

What is the exact version of your Oracle server? Please also specify its NLS parameters. Does the issue occur with any other version of Oracle server?

dados
Posts: 74
Joined: Thu 18 Aug 2005 14:06

Re: ORA-00600 with XMLQuery using direct connection

Post by dados » Mon 17 Feb 2020 12:04

db version: 12.1.0.2.0 unix and windows and 12.1.0.1.0 unix all produce same error
Error message: ORA-00600: internal error code, arguments: [kollasg:client lob on server], [], [], [], [], [], [], [], [], [], [], []

select * from v$nls_parameters

Code: Select all

PARAMETER               VALUE                        
NLS_LANGUAGE            AMERICAN                     
NLS_TERRITORY           AMERICA                      
NLS_CURRENCY            $                            
NLS_ISO_CURRENCY        AMERICA                      
NLS_NUMERIC_CHARACTERS  .,                           
NLS_CALENDAR            GREGORIAN                    
NLS_DATE_FORMAT         DD-MON-YY HH24:MI:SS         
NLS_DATE_LANGUAGE       AMERICAN                     
NLS_CHARACTERSET        WE8ISO8859P15                
NLS_SORT                BINARY                       
NLS_TIME_FORMAT         HH.MI.SSXFF AM               
NLS_TIMESTAMP_FORMAT    DD-MON-RR HH.MI.SSXFF AM     
NLS_TIME_TZ_FORMAT      HH.MI.SSXFF AM TZR           
NLS_TIMESTAMP_TZ_FORMAT DD-MON-RR HH.MI.SSXFF AM TZR 
NLS_DUAL_CURRENCY       $                            
NLS_NCHAR_CHARACTERSET  AL16UTF16                    
NLS_COMP                BINARY                       
NLS_LENGTH_SEMANTICS    BYTE                         
NLS_NCHAR_CONV_EXCP     FALSE                        

I also tried direct connection to "Oracle Database 18c Express Edition Release 18.0.0.0.0 - Production" In Oracle Cloud and that works

MaximG
Devart Team
Posts: 1510
Joined: Mon 06 Jul 2015 11:34

Re: ORA-00600 with XMLQuery using direct connection

Post by MaximG » Fri 21 Feb 2020 16:03

Thank you for the information. We will investigate the described issue and let you know the results shortly.

dados
Posts: 74
Joined: Thu 18 Aug 2005 14:06

Re: ORA-00600 with XMLQuery using direct connection

Post by dados » Mon 24 Feb 2020 15:48

If I make the statement return clob value with the XMLType.getClobVal() function it works. But fails when returning XMLType.
If I run with XMLType as return value withing a plsql block it's okey, but not when returning XMLType in a dataset

Code: Select all

SELECT XMLQUERY (
  'copy $tmp := . modify
    (let $n := count($tmp/root/test)
    for $i in $tmp/root/test[position()=$n]/text()  
     return replace value of node $i with replace($i, ";", "."))
    return $tmp'
  PASSING XMLTYPE ('<root><test>asdasdsada;</test><test>lkjasdhalskdjhlakjsdh;</test><test>tirari;</test></root>')
  RETURNING CONTENT)[b].getClobVal()[/b] AS RESULT  
FROM DUAL;

dados
Posts: 74
Joined: Thu 18 Aug 2005 14:06

Re: ORA-00600 with XMLQuery using direct connection

Post by dados » Mon 02 Mar 2020 17:10

Also tested with 11.1.2 nightly 23_02_2020 with same result.

MaximG
Devart Team
Posts: 1510
Joined: Mon 06 Jul 2015 11:34

Re: ORA-00600 with XMLQuery using direct connection

Post by MaximG » Tue 03 Mar 2020 09:32

Thank you for the information. We have reproduced the issue and will investigate its origin. We will inform you about the results shortly.

Post Reply