Find in Object Explorer not working

Discussion of open issues, suggestions and bugs regarding database management and development tools for SQL Server
Post Reply
PSteele
Posts: 2
Joined: Fri 05 Oct 2018 13:53

Find in Object Explorer not working

Post by PSteele » Mon 08 Oct 2018 16:24

I'm having the same problem that was reported last November. Even though SQL Search finds the object in the search window, the "Find in Object Explorer" window only opens the database list, but nothing more.

I've tried it on a couple of different SQL Servers and it works on some of them but not on others. The one thing I've found in common is that is does NOT work on databases that are part of a High Availability Group. Those databases are displayed slightly differently in Object Explorer that a regular database. I'm wondering if SQL Search is doing some kind of an exact string match.

For a regular database, say "AdventureWorks", the name displayed in Object Explorer is "AdventureWorks". Here's a simple example:

Image

However, if the AdventureWorks database is part of an availability group, the name displayed in Object Explorer is "AdventureWorks (Synchronized)" -- where the "Synchronized" is an indicator that this database is being sync'd with another server for high availability:

Image

Is there a log or something I could send to help track this issue? Or could dbForge confirm that they are traversing the Object Explorer tree looking for an exact match on database name?

Thanks.

alexa
Devart Team
Posts: 2468
Joined: Fri 24 Jun 2011 14:17

Re: Find in Object Explorer not working

Post by alexa » Wed 10 Oct 2018 12:32

dbForge works only with the databases from the metadata table sys.database. The information on the Availability Group databases is stored in other metadata tables.

PSteele
Posts: 2
Joined: Fri 05 Oct 2018 13:53

Re: Find in Object Explorer not working

Post by PSteele » Wed 10 Oct 2018 12:56

All of the databases that dbForge is having problems with are shown in the sys.databases view.

Or are you saying dbForge tools do not support SQL Server databases that are part of an availability group?

alexa
Devart Team
Posts: 2468
Joined: Fri 24 Jun 2011 14:17

Re: Find in Object Explorer not working

Post by alexa » Wed 10 Oct 2018 13:01

Or are you saying dbForge tools do not support SQL Server databases that are part of an availability group?
That's right. dbForge doesn't support the databases belonging to an availability group.

Post Reply