What takes so long during model recreation?

Discussion of open issues, suggestions and bugs regarding Entity Developer - ORM modeling and code generation tool
Post Reply
smokeing
Posts: 23
Joined: Fri 09 Oct 2015 00:51

What takes so long during model recreation?

Post by smokeing » Mon 24 Oct 2016 15:12

Hello,

we have legacy database, which we cannot fully add to model at once.
Now database has about 800 entities (tables and views), the model about 250.
We slowly alter our database, so it can be dumped into model using Entity Developer, but it takes really long time.
Now during recreating the model Entity Developer is hang during 20 minutes.

We have investigated that it uses only one core. We have i3-4170 processor which has Single Thread Rating: 2127 (http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu ... 40+3.70GHz), so hardware upgrading isn't a solution (i7-6800k Single Thread Rating: 2045).

We suspect it may be related with model graph generation. We don't need model graph at all. Can it be turned off, or routed as simple as possible?

smokeing

Shalex
Site Admin
Posts: 8241
Joined: Thu 14 Aug 2008 12:44

Re: What takes so long during model recreation?

Post by Shalex » Mon 24 Oct 2016 16:31

smokeing wrote:We suspect it may be related with model graph generation. We don't need model graph at all. Can it be turned off, or routed as simple as possible?
Create Model Wizard should warn you that adding a big number of entities to the diagram may take a lot of time and offer you to add entities to the model only (but not to diagram). Does this help?

smokeing
Posts: 23
Joined: Fri 09 Oct 2015 00:51

Re: What takes so long during model recreation?

Post by smokeing » Thu 27 Oct 2016 10:23

We don't see any warn dialog. We are creating model by following steps:
1) Update model from database
2) Recreate model - checked

Pinturiccio
Devart Team
Posts: 2192
Joined: Wed 02 Nov 2011 09:44

Re: What takes so long during model recreation?

Post by Pinturiccio » Mon 31 Oct 2016 14:26

smokeing wrote:We suspect it may be related with model graph generation. We don't need model graph at all.
You can select what entities will be included to diagram when you create a new model. It can be done on the "Choose Model Diagram Contents" window of the Entity Developer create model wizard. You need to select Custom and clear check boxes of all entities (they are cleared by default). As a result, entities will be added to the model, but they wouldn't be added to the diagram.

Unfortunately the possibility to choose which entity should be added to the diagram is not available in "Update Model From Database". We will investigate the possibility to implement such a feature and post here about the results as soon as possible.

The following link can be useful for you https://www.devart.com/entitydeveloper/ ... odels.html

Pinturiccio
Devart Team
Posts: 2192
Joined: Wed 02 Nov 2011 09:44

Re: What takes so long during model recreation?

Post by Pinturiccio » Thu 03 Nov 2016 13:30

We have implemented the possibility to choose whether to add new entities to a diagram or not in Update From Database Wizard.

We will post here when the corresponding build of Entity Developer is available for download.

Pinturiccio
Devart Team
Posts: 2192
Joined: Wed 02 Nov 2011 09:44

Re: What takes so long during model recreation?

Post by Pinturiccio » Mon 12 Dec 2016 09:58

New build of Entity Developer 6.0.147 is available for download!
It can be downloaded from https://www.devart.com/entitydeveloper/download.html (trial version) or from Registered Users' Area (for users with valid subscription only).
For more information, please refer to viewtopic.php?t=34681

Post Reply