Opening .edml file causes it to be 'edited' with no changes

Discussion of open issues, suggestions and bugs regarding Entity Framework support in ADO.NET Data providers
Post Reply
r.m.saddler
Posts: 33
Joined: Thu 20 May 2010 08:57
Location: Wales, UK.

Opening .edml file causes it to be 'edited' with no changes

Post by r.m.saddler » Wed 16 Nov 2011 15:48

Hi,

After upgrading the VS2010 tools to v2.60 we now get wierd behaviour in Visual Studio for existing .edml files.

When we double click on them to open them VS shows a message straight away stating:

"This model has been modified outside of the editor. Do you want to reload it?"

Clicking yes marks the .edml file as edited (along with the sub edml.view and edps files) and a second slightly longer named edml.view is added.

When I use TFS to show the changes that have been made to the files it declares that they are identical to the repository versions.

Checking the changes into TFS is successful but the instant TFS returns control to the IDE I get the "This model has been modified outside of the editor. Do you want to reload it?" message box again and the files are once more marked as edited.

Whatsmore, when I shut the model I cannot then reopen it in VS2010 without restarting the IDE. Double clicking on it simply has no effect, nor does right click + Open.

I have tried unistalling then reinstalling the tools but the same happens. I have tried it on 2 other machines also to no avail.

Can you shed some light on this odd behaviour please and outline a workaround/fix?

Thanks,

Rob.

Shalex
Site Admin
Posts: 8245
Joined: Thu 14 Aug 2008 12:44

Post by Shalex » Thu 17 Nov 2011 09:59

Please refer to the revision history (6.50.237, the Entity Developer section):
"The bug with detecting whether Devart Entity Model is changed or not is fixed".

Upgrade to the latest (6.50.244) version of dotConnect for Oracle and notify us if the problem is fixed.

r.m.saddler
Posts: 33
Joined: Thu 20 May 2010 08:57
Location: Wales, UK.

Post by r.m.saddler » Fri 18 Nov 2011 11:32

Hi,

I have upgraded to the latest version as you suggest but the issue still persists.

I have recorded a video of it here:

http://dl.dropbox.com/u/29763042/Devart%20BUG.avi

It does this on all 3 PC's I have tested it on.

Thanks,

Rob.

cjbiggs
Posts: 105
Joined: Fri 15 Jan 2010 19:56

Post by cjbiggs » Fri 18 Nov 2011 15:05

I have the same problem with the latest dotConnect for Postgres. It has been an issue for about the last 5 releases of dotConnect for Postgres. I always thought it was a problem with me environment.

Thanks,

Charlie J.

r.m.saddler
Posts: 33
Joined: Thu 20 May 2010 08:57
Location: Wales, UK.

Post by r.m.saddler » Thu 24 Nov 2011 12:17

Any progress with this? Is it related to the problems I am experiecing as detailed in my latest forum post?

Shalex
Site Admin
Posts: 8245
Joined: Thu 14 Aug 2008 12:44

Post by Shalex » Thu 24 Nov 2011 13:47

Sorry for the delay.
r.m.saddler wrote:After upgrading the VS2010 tools to v2.60 we now get wierd behaviour in Visual Studio for existing .edml files.
1. Tell us a full name of "VS2010 tools" you are using and its exact (x.xx.xxx) version.
2. There were no problems mentioned in this thread before upgrade, were there?

If "VS2010 tools" is OraDeveloper Tools, please follow these steps:
- uninstall dotConnect for Oracle and OraDeveloper Tools;
- clear the Program Files\Devart, Program Files\Common Files\Devart, and \Program Files\Microsoft Visual Studio 10.0\Common7\IDE\PrivateAssemblies\Devart\ folders;
- clear the bin and obj folders of your project;
- delete all Devart.* and policy.*.Devart.* files from the GAC;
- install dotConnect for Oracle v 6.50.250. Does the problem persist? If not, install OraDeveloper Tools. Notify us about the results.

r.m.saddler
Posts: 33
Joined: Thu 20 May 2010 08:57
Location: Wales, UK.

Post by r.m.saddler » Thu 24 Nov 2011 14:34

Hi,

1. The full name is Devart OraDeveloper Tools for Visual Studio 2010 and the version number is 2.60.176

2. No, but I also upgraded dotConnect for Oracle from 630 to 650 at the same time too. Might that have caused this?

3. I uninstalled dotConnect for Oracle and OraDeveloper Tools;

4. Program Files\Devart, Program Files\Common Files\Devart, and \Program Files\Microsoft Visual Studio 10.0\Common7\IDE\PrivateAssemblies\Devart\ folders had nothing in them.

5. I cleared the bin and obj folders of my project;

6 .Devart.* and policy.*.Devart.* files did not exist in the GAC;

7. I installed dotConnect for Oracle v 6.50.250.

8. The problems, as shown in the video I linked to in a previous message. are all still present.

Oh, and I am using a 64bit environment too.

Thanks,

Rob.

Shalex
Site Admin
Posts: 8245
Joined: Thu 14 Aug 2008 12:44

Post by Shalex » Thu 24 Nov 2011 18:09

We are investigating the issue.

ctodd
Posts: 1
Joined: Thu 27 May 2010 19:55

Post by ctodd » Tue 06 Mar 2012 21:26

We're experiencing the exact same thing with dotConnect 6.70.311. The model also come up extremely zoomed out. Once closed, it will not re-open. We're forced to revert back to a way earlier version.

Thanks,
Chris.

Shalex
Site Admin
Posts: 8245
Joined: Thu 14 Aug 2008 12:44

Post by Shalex » Mon 12 Mar 2012 16:59

ctodd wrote:The model also come up extremely zoomed out. Once closed, it will not re-open.
Thank you for your report. We are investigating the issue.

Shalex
Site Admin
Posts: 8245
Joined: Thu 14 Aug 2008 12:44

Re: Opening .edml file causes it to be 'edited' with no changes

Post by Shalex » Mon 06 Aug 2012 16:30

The bug with generating the "This model has been modified outside of the editor. Do you want to reload it?" error when Entity Developer is integrated into TFS is fixed. We will post here when the corresponding build of dotConnect for Oracle is available for download.

Shalex
Site Admin
Posts: 8245
Joined: Thu 14 Aug 2008 12:44

Re: Opening .edml file causes it to be 'edited' with no changes

Post by Shalex » Fri 10 Aug 2012 10:11

New build of dotConnect for Oracle 7.1.58 is available for download!
It can be downloaded from http://www.devart.com/dotconnect/oracle/download.html (trial version) or from Registered Users' Area (for users with active subscription only).
For more information, please refer to http://forums.devart.com/viewtopic.php?f=1&t=24670 .

Post Reply