Opening connection using URI fails if path is included

Discussion of open issues, suggestions and bugs regarding ADO.NET provider for SQLite
Post Reply
klosels
Posts: 6
Joined: Wed 31 Oct 2018 16:33

Opening connection using URI fails if path is included

Post by klosels » Tue 24 Nov 2020 19:11

I'm trying to connect to a SQLite database using the URI syntax. However, it fails with a "unsupported path format" exception as soon as I include the absolute (Windows) path in the URI. If I leave the path out using only the file name but setting the process working directory accordingly, it works.
Connection string examples:
  • Works with cwd set accordingly:

    Code: Select all

    Data Source="file:test.db?cache=private"
  • Fails:

    Code: Select all

    Data Source="file:///D:/my/path/test.db?cache=private"
The ultimate goal here is to use an alternative sqlite3.dll which accepts some additional URI parameters, but the same problem occurs using the sqlite3.dll provided with dotConnect with the samples given above.
The same URIs work flawlessly in a sqlite shell, though, so it seems there is a bug in dotConnect?
Tested using dotConnect 5.12.1422 and 5.16.1759

Shalex
Site Admin
Posts: 9308
Joined: Thu 14 Aug 2008 12:44

Re: Opening connection using URI fails if path is included

Post by Shalex » Mon 30 Nov 2020 15:38

klosels wrote: Tue 24 Nov 2020 19:11
  • Fails:

    Code: Select all

    Data Source="file:///D:/my/path/test.db?cache=private"
We will notify you when this format is supported by our provider.

klosels
Posts: 6
Joined: Wed 31 Oct 2018 16:33

Re: Opening connection using URI fails if path is included

Post by klosels » Mon 30 Nov 2020 21:22

Shalex wrote: Mon 30 Nov 2020 15:38 We will notify you when this format is supported by our provider.
Would you mind being a bit more specific?
According to the revision history it already should be supported since 4.6 (released just 7 years ago!):
4.6.224 18-Apr-13
The support of the URI format for the connection string is implemented
Are you confirming the current behaviour as a bug?
When do you expect it to be fixed?
Since we do pay an annual subscription - will it speed things up if I open a support ticket?

Shalex
Site Admin
Posts: 9308
Joined: Thu 14 Aug 2008 12:44

Re: Opening connection using URI fails if path is included

Post by Shalex » Fri 04 Dec 2020 17:21

The bug with using URI format with file path in the Data Source connection string parameter is fixed in v5.17.1782: viewtopic.php?f=29&t=44280.

Post Reply