New install - cannot connect

Discussion of open issues, suggestions and bugs regarding database management and development tools for Oracle
Post Reply
quip85673456
Posts: 13
Joined: Mon 18 Apr 2011 16:37

New install - cannot connect

Post by quip85673456 » Tue 28 Jun 2011 19:06

Just bought and installed dbforge for oracle. But it won't connect to any of my databases:

64bit Windows 7. I first had to install the 64bit oracle client (11.2.0.1) because I only had a 32bit before.

When I try to add a new site, I click the test connection button and get "Server did not respond within the specified timeout interval".

So I try a direct connection and it fails with the same timeout interval message.

Toad, SqlPlus and other database applications are working fine. Any ideas what might be wrong?

.jp
Devart Team
Posts: 306
Joined: Wed 09 Sep 2009 06:55
Location: devart

Post by .jp » Wed 29 Jun 2011 08:23

Make sure that the Oracle x64 client is set correctly, and that data in the tnsnames.ora file is correct.
Please check if the data for connecting in the Direct mode was input correctly. To do this, you can take the line you from your tnsnames.ora file that you are using to connect through the client. For example,

Code: Select all

ORCL1120 =
  (DESCRIPTION =
    (ADDRESS_LIST =
      (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = dboracle)(PORT = 1521))
    )
    (CONNECT_DATA =
      (SERVER = DEDICATED)
      (SERVICE_NAME = ORCL1120)
    )
  )
To connect in the Direct mode, check the Direct checkbox on the General tab.
After that set the needed values in the Connection timeout and Execute timeout fields on the Advanced tab if the default values are not appropriate to you according to the example below:

Code: Select all

Server:  dboracle
SID:     ORCL1120
Port:    1521
Besides, check the settings of your firewall – if it is on, it may block dbForge work.

quip85673456
Posts: 13
Joined: Mon 18 Apr 2011 16:37

Firewall Software

Post by quip85673456 » Wed 29 Jun 2011 20:14

You said firewall and that got me thinking:

A while ago I had installed Comodo firewall software. I uninstalled that and am able to connect to the database.

However, when I perform a compare, I get the "This program has stopped working" message from windows.

Image

Image

.jp
Devart Team
Posts: 306
Joined: Wed 09 Sep 2009 06:55
Location: devart

Post by .jp » Thu 30 Jun 2011 08:32

What version of Comodo firewall did you use?

Post Reply